Onsdag 10. april ønsker vi velkommen til møte i Filosofisk poliklinikk med tittelen – «I møte med det uforutsigbare: Usikkerhet i medisin og helsefag». Meld deg på HER!
For mange moderne mennesker oppleves usikkerhet ubeleilig, ubehagelig og uønsket. Stadig flere tar grep for å begrense opplevelsen av usikkerhet i eget liv, og reduksjon av usikkerhet er et sentralt politisk og medisinsk-faglig mål i nåtidens samfunn. Det er en trend at samfunnet strekker seg mot å overskue, forutse og presist gripe inn i selv de mest komplekse systemene man kjenner – inkludert de biologiske og de sosiale.
Mange forskere som undersøker usikkerhet har argumentert for at absolutt visshet, klarhet og sikkerhet er en illusjon. De peker på at det finnes flere typer usikkerhet, hvor mange hverken lar seg redusere gjennom datainnsamling, analyse eller gjennom andre tilnærminger. De fremhever tvetydighet, interavhengighet, emergens og kompleksitet som iboende egenskaper ved biologiske og sosiale systemer, og at disse egenskapene gjør at systemene verken er fullstendig overskuelige eller kontrollerbare.
Dersom en forstår usikkerhet som en grunnleggende og mangefasettert dimensjon ved komplekse systemer former det hvordan en ser den reelle muligheten for kunnskap og kontroll. Usikkerhet blir et iboende trekk ved medisinens praksis. Hver beslutning, fra hverdagens enkle kliniske vurderinger til implementering av store politiske reformer, bærer med seg et viktig spørsmål som er prinsipielt ikke mulig å svare på: Vil vurderingen, beslutningen eller intervensjonen bidra til et bedre liv for den enkelte eller en bedre verden for fellesskapet? Det kan man ikke forutse.
I dette spenningsfeltet, mellom ideer og idealer om sikkerhet og en usikker virkelighet, beveger helsepersonell seg, og det er med utgangspunkt i nettopp dette spenningsfeltet vi ønsker velkommen til møte i regi av Filosofisk poliklinikk. I møtet vil vi søke å få en bedre forståelse for hva usikkerhet er, hvordan det oppleves og tåles. Vi vil også utforske mulighetene som ligger i usikkerheten – kanskje er den ikke bare et problem men også kilde til opplevelser av frihet, kreativitet og håp?
Vi har invitert Dr. Paul Han og professor Jeroen P. van der Sluijs, begge eksperter i usikkerhet, til å innlede om tematikken ved å belyse disse spørsmålene fra sine ulike disiplinære tradisjoner og perspektiver.
Dr. Paul Han, M.D., M.A., M.P.H., er en seniorforsker ved USAs Nasjonale Kreftinstitutt, Avdeling for Kreftkontroll og Befolkningsvitenskap, er en anerkjent ekspert innen risikokommunikasjon og medisinske beslutningsprosesser. Hans bok, ‘Usikkerhet i Medisin – Et Rammeverk for Toleranse’, utfordrer den tradisjonelle oppfatningen av usikkerhet som et problem som skal elimineres, og argumenterer i stedet for anerkjennelse og forvaltning av usikkerhet som en integrert del av medisinen. Jeroen P. van der Sluijs, Professor ved senter for vitenskapsteori, Universitetet i Bergen, vil presentere perspektiver på usikkerhet, kompleksitet og beslutningstaking med bakgrunn i sin forskning på vitenskapelig usikkerhet i grensesnittet mellom vitenskap, politikk og globale miljørisikoer. Foredragene vil være etterfulgt av interaktive diskusjoner fokusert på erfaringer av usikkerhet, utvikling av strategier for å håndtere denne og læring av disse strategiene til studenter, utdanningskandidater og helsepersonell.
De innledende foredragene vil være på engelsk. Deltagerbidrag vil kunne være på engelsk eller norsk. Møtet er åpent for alle som interesserer seg for tematikken.
Velkommen til Filosofisk poliklinikks møte på Alrek (Møterom Midgard), Bergen 10.04.2024 kl 17.00-19.30. Vi inviterer deg til å komme tidlig for en uformell matbit før seminaret starter fra kl 16.30. Det er begrenset antall plasser (40), så meld deg på HER innen onsdag 3. april for å sikre din plass.